About

Drinkwaterkeuringen


De keuring van de huishoudelijke binneninstallatie voor drinkwater is verplicht voor de in dienststelling van uw installatie en dit om de kwaliteit tot aan uw kraan te waarborgen.



Een basiskeuring kan pas gebeuren op het ogenblik dat de centrale beveiliging geplaatst is en alle toestellen aanwezig zijn (warmwater productie, centrale verwarming, toilet, bad en/of douche kranen, keukenkraan, lavabo's, bijvulinstallatie voor tweedecircuitwater, ...).

Ingeval maximaal één van deze toestellen, met uitzondering van de centrale beveiliging, niet aanwezig is, kan toch een basiskeuring uitgevoerd worden met conformiteit met de verplichting een bijkomende keuring te laten uitvoeren na voltooiing van de binneninstallatie.


Wij keuren wij alle residentiele installaties (woningen, appartementen, studio's), maar ook alle gemeenschappelijke delen van een gebouw waar kranen en/of niet-automatische muurhaspel(s) zijn, alsook volgende panden, zowel afzonderlijk als in combinatie met wooneenheden (advocaat, psycholoog/psychiater/psychoterapeut, boekhouder, notaris, architect, logopedist, bankier, verzekeraar, makelaar, reisagent en landmeter).


Aquafalnders is verantwoordelijk voor de keuring. Bent u ontevreden over een keuring door een door Aquaflanders erkenede keurder, dan moedigen we u in eerste instantie aan om in dialoog te treden. Komt u er niet uit, dan kunt u via de website van Aquaflanders (www.aquaflanders.be) een klacht indienen.

EnergiePrestatieCertificaat


Het EnergiePrestatieCertificaat is 10 jaar geldig. Tijdens de geldigheidstermijn kan het attest meermaals hergebruikt worden.


Na deze termijn is een vernieuwing nodig bij verkoop en verhuur.

Soms kan het interessant zijn uw EPC-attest eerder te laten herzien, bijvoorbeeld na het uitvoeren van energiebesparende investeringen. Deze aanpassingen geven een betere score op uw attest en uw eigendom zal meer geïnteresseerden aantrekken.



Het EPC geeft een energiescore weer die berekend wordt op basis van de eigenschappen van het gebouw zoals de gebruikte materialen en isolatiewaarden van muren, vloeren, daken, ramen, deuren, maar ook de installatie van de verwarming, van warm water en van de koeling worden mee in rekening gebracht.


De berekende energiescore (hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig) wordt weergegeven in een waarde en wordt aangeduid op het attest op een kleurenbalk van groen (=zeer energiezuinig) naar rood (=weinig energiezuinig).


Meer info over onze EnergiePrestatieCertificaten op deze link.

Ventilatieversalgen


Het doel van de EPB-regelgeving is het creëren van energiezuinige, maar ook gezonde en comfortabele gebouwen. Voor het gezonde binnenklimaat is het voorzien in minimale ventilatievoorzieningen al verplicht. Om een goed werkend ventilatiesysteem te creëren, is echter meer nodig dan voldoen aan die minima. Een goed werkend ventilatiesysteem is immers het resultaat van een goed ontwerp, een goede plaatsing en een degelijk onderhoud. Daar is meer aandacht voor nodig.

Voor alle nieuwe en ingrijpend energetisch te renoveren wooneenheden met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016, voert het Ministerieel Besluit van 5 november 2015 daarom twee nieuwe verplichtingen in voor de aangifteplichtige:


Bij voorkeur bespreekt u het ventilatievoorontwerp met uw architect reeds bij het uitwerken van het voorontwerp van uw woning omdat de keuze van het ventilatiesysteem en de te behalen prestaties en belangrijke impact kunnen hebben op het ontwerp van uw woning.


Het takenpakket van de erkende ventilatieverslaggever is uitgebreid (indien geen andere partij hierin een rol opneemt). Maar dus ook architect en aannemer, indien daartoe opgeleid, mogen een deel van deze taken op zich nemen :


Ventilatieverslaggever coördinatie : overkoepelende rol en beheert het ganse ventilatiedossier.  Hij vraagt na de werken de conformverklaring aan op basis van het ventilatie-prestatieverslag.

Ventilatieverslaggever (voor)ontwerp en ontwerp-specificaties : de prestatiecriteria dienen opgesteld vóór de EPB-startverklaring en worden weergegeven in een ontwerpverslag met een plan waarop aanduiding van de ventilatie-componenten zijn aangebracht.

Ventilatieverslaggever toevoer-, doorvoer- en afvoeropeningen : hier bestaat de taak erin om op de werf te controleren of alle natuurlijke debieten vanuit het ontwerp effectief gehaald worden.

Ventilatieverslaggever mechanische ventilatie : de debieten die het ventilatie-systeem C of D behaalt, moeten gemeten en in een verslag opgenomen worden.


Nadien zal het ventilatieprestatiesverslag afgeleverd worden door een erkende ventilatieverslaggever. Zo kan U controleren of uw ventilatie-installatie voldoet aan de prestatie eisen vastgelegd in de ventilatie ontwerp specificaties.


De aangifteplichtige kan een beroep doen op onze ventilatieverslaggever die ervoor zorgt dat een ventilatievoorontwerp en het ventilatieprestatieverslag worden opgemaakt. De verslaggever neemt de gegevens uit deze verslagen van de ventilatieverslaggever correct op in de EPB-aangifte.

Rioolkeuingen

Het nieuwe waterverkoopreglement omvat de richtlijnen die van toepassing zijn op het afvoeren van afvalwater. Deze voorschriften dienen er voor te zorgen dat de privé-riolering op de correcte wijze wordt aangesloten om ondermeer wateroverlast te voorkomen en het rendement van de waterzuiveringstations te verbeteren.

Er moet een correcte en volledige scheiding tussen afval- en regenwatercircuit zijn en het stelsel dient te voldoen aan de wetgeving (bv. aanwezigheid septische put, infiltratie,...).


Er zijn een aantal reden waarom men de verplichting heeft ingevoerd om een rioolkeuring te laten uitvoeren. Europa legt aan de deelstaten de verplichting op om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater duurzaam te verbeteren. Verder wordt door de uitbreiding van het rioleringsnet steeds meer en meer woningen, wijken, wegen en dergelijke aangesloten op deze rioleringen. De rioleringsbuizen zelf en de waterzuiveringsinstallaties kunnen dit grote debiet bij zware regenval niet aan. Dit leidt in sommige gevallen tot overstromingen. Een ander gevolg ervan is dat het afvalwater te proper is – te verdund met regenwater – waardoor de waterzuiveringsinstallaties niet rendabel werken. Het probleem is dus dat ons afvalwater te proper is.


Meer informatie over onze rioolkeuringen op deze link.


Wij dienen te voldoen aan de algemene voorwaarden met betrekking tot de privé-rioleringskeuring opgelegd door Vlario. Deze zijn opgenomen in het D-001 kwaliteitsdocument, dewelke u zelf online kan raadplegen op de site van www.vlario.be onder de rubriek “voorwaarden voor keuring”.


Aquafalnders is verantwoordelijk voor de keuring. Bent u ontevreden over een keuring door een door Aquaflanders erkenede keurder, dan moedigen we u in eerste instantie aan om in dialoog te treden. Komt u er niet uit, dan kunt u via de website van Aquaflanders (www.aquaflanders.be) een klacht indienen.



U kan helpen door :


Vooraf alle documenten te verzamelen en klaar te leggen



Te zorgen dat alles vrij en toegankelijk is


Foto's en schetsen van tijdens de opbouw klaar te hebben